flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АЛІМЕНТИ - ЦЕ НЕ ЖАРТ!

13 листопада 2018, 10:14

АЛІМЕНТИ - ЦЕ НЕ ЖАРТ!

       08 листопада 2018 року Марганецьким міським судом постановлено обвинувальний вирок відносно 34-річного мешканця міста за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 164 КК України - злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дитини (аліментів), вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею.

       За час ухилення від сплати аліментів на утримання сина, у чоловіка утворилась заборгованість у розмірі понад 70 000 грн.

       Згідно вироку суду чоловікові призначено покарання у виді 3 років обмеження волі.

       Нагадаємо, 5 лютого 2018 року в Україні запрацював відкритий Єдиний реєстр боржників аліментів. 6 лютого 2018 року набув чинності закон про посилення захисту прав дитини на належне утримання вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів.

       Так, якщо боржник не сплачував аліменти протягом трьох місяців, одному з батьків, який виховує дитину, він може подати заяву про те, що боржник ухиляється від сплати аліментів, в цей же час прізвище боржника будуть вносити до відповідного публічного реєстру.

       Коли сума несплачених аліментів перебільшить суму за півроку, до боржника застосують обмеження до виплати грошей:

у праві на виїзд за кордон; керування автівкою;

користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; у праві полювати.

       Не обмежуватимуть у праві керувати, тільки якщо боржник заробляє гроші, використовуючи автівку; утримує інваліда І або II групи; проходить строкову військову службу чи призваний під час мобілізації, чи бере участь в АТО. Якщо заборгованість розстрочено чи відстрочено згідно з законом, боржник теж зможе керувати автівкою.